Kitaplar

Fen Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları

Türkiye’de eğitim alanında yapılan reformlarla birlikte, öğrenme-öğretme faaliyetleri yeni anlamlar kazanmıştır. Eğitim faaliyetlerinde kullanılan yöntem ve teknikler değiştiği gibi faaliyetlerin yapıldığı yerler sadece sınıf içi ortamlar olmaktan da çıkmıştır. Bu da “okul dışı öğrenme ortamları” kavramını gündeme getirmiştir. Okul dışı öğrenme ortamları, “öğrenmenin bireysel bir faaliyet olarak sadece sınıf içinde değil, yaşamın her alanında gerçekleştirilebileceği” tezine dayanır. Uygulama alanı olarak ise formal öğrenmeye destek olabilecek her türlü ortamı öngörür.

Bu kitabın amacı, sınıf duvarlarının ötesinde, fen eğitiminde kullanılabilecek ortamları tanıtmaktır. Kitapta fen eğitiminde okul dışı ortamlardan yararlanılması sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ele alınmıştır. Bu bağlamda bilim ve teknoloji müzeleri, hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, planetaryumlar, sanayi kuruluşları, milli parklar ve doğa eğitimleri tanıtılmış ve fen ve teknoloji dersi öğretim programıyla ilişkilendirilmiş örnek ders planlarına ve etkinliklere yer verilmiştir.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Fizik Öğretimi

Ülkemizde fizik eğitiminin gelişimi ile birlikte akademik alanda çok sayıda nitelikli araştırmalar, projeler ve yayınlar yapılmaktadır. Ancak gerek uluslararası gerekse ulusal anlamda yapılan bu çalışmaların öğretimdeki uygulamalara nasıl yansıtılacağına yönelik kolay erişilebilir kaynak eksikliği bulunmaktadır. Bu kitap eğitim fakültelerinin Fizik Öğretmenliği programlarındaki Fizik Öğretim Yöntemleri I, II ile diğer alan eğitimi derslerine yönelik bir kaynak olarak hazırlanmıştır. Kitap aynı zamanda benzer amaçla pedagojik formasyon gibi eğitimlerde de öğretim materyali olarak kullanılabilir. Ayrıca halihazırda görev yapan fizik öğretmenlerimiz de derslerini zenginleştirmek için bu eseri bir araç olarak değerlendirebilirler. Bunun dışında kitap her ne kadar fizik öğretimi odaklı olsa da, ele alınan konu ve kavramlar bakımından bütün fen bilimleri öğretmen adayları ile öğretmenleri de bu eserden faydalanabilir. Kitapta yer alan bölümler fizik/fen bilimleri öğretiminde faydalanılan kuram, yaklaşım, model ve yöntemlerle birlikte alan yazında tartışılan güncel problemleri içermektedir. Her bir konu öncelikle kuramsal olarak temel düzeyde açıklanmış, daha sonra uygulamalı olarak etkinlikle örneklendirilmiştir. Bölümlerin sonunda ilgili bölümün kazanımlarını temel alan değerlendirme soruları bulunmaktadır. Ayrıca yazar/lar tarafından konu ile ilgili yararlanabilecek kaynaklar önerilmiştir.

Fizik öğretimi kitabı içerisinde 15. Bölüm okul dışı ortamlarda fizik öğretimi bölümü bulunmaktadır.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Yaşamdaki Matematik ve Fen: Sorgulamaya Dayalı Oğrenme ve İş Dünyası

Bu kitap, size ve diğer öğretmenlere, fen ve matematik uygulamalarını günlük öğretiminize dahil etmeniz ve özellikle bu uygulamaların iş dünyası ile ilişkisinin ve bunun sonucunda da derslerin öğrencilerin gelecek meslekleri ile ilişkili olduğunu göstermek için destek olacaktır. Kitap, ilginç ders materyali örneklerini göstererek, iş dünyasıyla bağlantılarını özetlemekte ve 13 Avrupa ülkesindeki gerçek sınıf deneyimlerine ilham veren bilgiler sunmaktadır.

E-Kitap İçin Tıklayınız